Húsvét

2013.04.03. 16:00

Utólag is kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek!

Ezúttal az olaszországi lét egy új területét veszem célba: a vallásról lesz szó. Azt lehetne hinni, hogy itt mindenki katolikus, és ezzel le is van tudva a dolog, de Piemont ilyen szempontból is kicsit különbözik a többi tartománytól. Ez ugyanis az egyik legfontosabb valdens központ Európában, Provance mellett.

Hogy kicsit képbe kerüljünk, innentől két részre oszlik a bejegyzés. Az első a valdensekről szól röviden, a második pedig a konkrét esemény.

A valdensekről röviden

A 12. században Lyonban létrehozott vallásfelekezet, alapelvek közé tartozott  pápaellenesség, az egyházi hierarchia és a világi hatalom elutasítása. Mivel ezek az elvek azért elég kemény dolognak számítottak a 12. században, nem véletlen, hogy gyakorlatilag egészen 1848-ig folyamatos üldöztetésben volt részük a valdenseknek. Elmondható, hogy a reformátusok korai elődei voltak, a reformációval jelentősen csökkent is a valdensek száma. Piemont azért érdekes ebből a szempontból, mert az üldöztetésük során az itteni völgyekbe szorultak be, itt gyakorolhatták vallásukat. Ma már csak kb. 45 ezren vannak főként Franciaországban, Olaszországban, Uruguayban és Argentínában. Némi leírás található magyarul is, de az angol és olasz elég részletes, akit ez bővebben érdekel.

A pinerolói, 1860-ban átadott  templom nagynak látszik, de igazából csak az alsó szinten lévő nagy terem szolgál templomként. A csíkos festés jellemző más épületekre is a völgyben. Azért is mentünk ide egyébként, mert volt olasz ismerős, akihez tudtunk csatlakozni.


valdese1.jpg

Belül nagyon egyszerű, inkább hasonlít valami bírósági tárgyalóteremre, mint templomra. A nagy, színes ablakokon keresztül szépen sütött be a nap. Pinerolóban a bejáratnál mindenkinek kiosztanak egy énekeskönyvet és egy félbehajtott A4-eslapot. Ez utóbbin van az istentisztelet menete, a prédikáció összefoglalója, az énekek és a hirdetések. Nekünk elég praktikusnak bizonyult, főleg az összefoglaló miatt.

Hogy hogyan néz ki egy valdens istentisztelet?

Alapvetően nem különbözik a reformátustól, mivel a reformációt követően ezt vették át ők is. Ami különböző - és persze itt nagyon nincs reprezentatív minta, hiszen az ember nem járkál templomról templomra meghallgatni, hogy hol hogyan mennek a dolgok - az az olaszos lazaság. Itt az igehirdetést gyerekek mondják el egymás után, de még húsvétkor sem voltak kényelmetlen ünnepi göncökbe beöltöztetve, hanem ahogy iskolába járnak, úgy jöttek ide is. Viszont nagyon lelkesek voltak, nem stresszelték magukat egyáltalán. Egyébként is: a kicsiknek kialakított játszó rész a terem hátsó sarkában volt, nem elszeparálva a többiektől. De nem zavartak senkit, pedig nagy felirat is javasolta nekik a rajztáblájukon, hogy "Érezzétek jól magatokat!".

Volt kórus is (nem a képen szereplő), feltehetően a gyülekezet tagjaiból, ők többször is énekeltek, valamint feldobták a közös énekléseket is, ami máskülönben könnyen tud hamis zümmögésbe fordulni, amibe csak egy-egy önjelölt szoprán hoz némi színt.

Legnagyobb meglepetésre értettem a prédikációt, a tiszteletes is laza volt, a húsvéti történet sok érdekességére kitért. Csak az utolsó negyedében vesztettem el kicsit a fonalat, de itt jött jól az írott segítség. A nagyjából másfél órás istentisztelet végén adakozás volt. Itt nem a kijáratnál lévő ládába dobják a pénzt, hanem bársony zsákokat adnak körbe. Gyanítom, hogy ezért állt némi bevételnövelési törekvés, amikor kitalálták, mert nem lehet elsunnyogni az adakozást. Pár EUR-ról van szó egyébként, papírpénzt nem dobálnak be.

valdese2.jpg

Összefoglalva elmondható, hogy a valdensek szimpatikusnak bizonyultak, az általános laza olasz hangulat pedig hozzájuk mindenképpen beköltözött. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy milyen egy átlagos vasárnap itt. Talán legközelebb ez is kiderül. Facebook oldaluk és weboldaluk is van, ez utóbbin a papok telefonszáma, email címe is szerepel, ha valakinek kérdése lenne. Emellett kórházat működtetnek, és egyébként is jellemző rájuk a humanitárius tevékenység. Reméljük, hogy fogyatkozó számuk ellenére még hosszú ideig  marad ez így.

A képek forrása: facebook, UniTre Pinerolo

A bejegyzés trackback címe:

https://theitalianjob.blog.hu/api/trackback/id/tr455187849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezirap 2013.04.25. 13:16:16

Na de akkor most megy a locsolkodás vagy mivan?

Lo zombi 2013.05.01. 22:21:37

@rezirap: Itt nem locsolkodnak egyáltalán.
süti beállítások módosítása