Azzal kezdődött, hogy volt egy Özpetek filmvetítés tavaly márciusban, a Kinóban. Egy "apericinema", mint azt most már nagyon felvilágosultan tudom: tehát előbb svédasztalos evés, majd filmnézés. A terembe be lehetett vinni a tányérokat, szóval jó volt. A film olaszul ment. A főcím zenéje pedig nagyon tetszett. Nina Zilli énekelte.

zilli.jpg

Jó fél évvel később itt találtam magam Torinó közlében, majd a múlt hét elején láttam, hogy pénteken fellép az énekesnő és zenekara a Teatro Colosseóban. Természetesen nem lehetett kihagyni!

A színház weboldalán lehetett jegyet venni, amit annak rendje és módja szerint ki is nyomtattam. Amikor odaértünk, még mondtam is, hogy milyen hülyék az olaszok, hogy sorban állnak a pénztárnál jegyért, amikor a neten is meg lehet venni. A sor vége konkrétan kint állt a bejárat előtt. Húztunk is egyből a jegyszedő sráchoz, hogy bejussunk. Aki, szintén annak rendje és módja szerint visszatessékelt minket a hosszú sor végére. Ugyanis hiába nyomtattuk ki a jegyet, azzal még be kell állni a rendes sorba, ahol kikeresik a név szerinti, normál jegyünket. Nem emlékszem pontosan, hogy elhangzott-e "vaffanculo", illetve hányszor, de nem voltam boldog. Így 2012-ben nem nevezném túl korszerűnek a módszert, viszont legalább nagyon olasz. Ezután természetesen jól megőrzöm a jegyet!

IMG_1965_resize.JPG

A színház egyébként belül nagy, kényelmes és szép. Meg kicsit hűvös van benne. És nem utolsó sorban jó az akusztikája.

colosseo_1.jpg

Az már az elején látszott, hogy San Remo fesztiválos életérzésből nem lesz hiány! Már maga a színház is, mint helyszín, majd a függöny fellibbenése után a színpadkép: két oldalra osztva a zenekar (basszus-dob-gitár jobbra, zongora-szaxofon-trombita balra), középen Ninának kihagyott hely, lépcső, öltöny, nyakkendő a zenekartagjain...tényleg úgy nézett ki, mint valami San remói TV-közvetítés, csak élőben. És hát nem tudtam nem a Nirvana In Bloom klipjére gondolni közben. Megállapítást nyert továbbá, hogy Nina Zilli egy figa della Madonna, ahogy itt mondják.

De ne szaladjunk ennyire előre. A zenekar magában kezdett egy intróval. Funkyból nem volt hiány, ez is az volt. Szólt, mint állat, felvezette Nina Zilli bevonulását, aki nagy tapsvihar és ujjongás keretében meg is érkezett. A leányzó végig nagyon magabiztosan uralta a színpadot, látszott, hogy minden róla szól. Nem utolsó sorban menő ruhája volt (később két másik menő ruhát is megcsodálhattunk, mert volt átöltözés is), illetve hozzá menő cipői, a végén egy olyan magas talpú, amit szerintem legtöbben felvenni sem tudnának.

Azután lendületesen ment tovább a koncert első fele, amiből leginkább a gitáros Gibson ES-335-jének hangja tetszett. Ezt persze már csak itthon kerestem ki, majd a szakemberek beszólnak, ha nem is az. Főleg funky / R&B / reggae vonalon mozogtak a nóták, de keveset ismertem. A saját számok között volt elég sok feldolgozás is, pl. Phil Collins You can't hurry loveja olaszul. Itt hallgathatóak / nézhetőek meg:


Továbbá angol nyelvű számokból is 4-5, amit az énekesnő simán abszolvált amerikai múltját felhasználva, New Yorkban és Chicagóban élt ugyanis egy ideig. Azt sajnáltam, hogy a zenekar inkább csak lekísért, mondjuk jobban odatehették volna magukat néha, kicsit több szóló jót tett volna a zenének, így olyan CD-szerű volt. Én nagyon belejöttem a hallgatásába ennek ellenére is, de ekkor jött a meglepetés.

Rendesen szünet volt a koncert felénél, mint a színházban szokás két felvonás között! Csak Olaszországban nem mennek ki a szünetben (De hogyan dohányoznak? Hogy isznak konyakot és Unicumot a színház büféjében? Érthetetlen...), hanem a helyükön ülve várnak. A szünet olyan 15 perces lehetett, utána ment tovább minden.

A legjobb a vége volt: egy hosszú instrumentális rész után, ahol végre a zenekar is zúzott, volt egy ráadás szám, majd taps, stb. A zenekar Nina Zillivel kivonult, majd vissza be a színpad első felére meghajolni. És ekkor a szokásos végtelenített, ütees tapsolást megelőzve megszólalt egy bossanova téma, amire ezek a színpadon elkezdtek koreográfia szerint táncolni, majd a szám végeztével kivonultak. Függöny le, vége. Ennyi!

nina zilli.jpg

(Olaszország őt küldte tavaly Bakuba, ahol persze nem nyert semmit, bár az ott előadott szám szerintem jóval gyengébb a többi számánál, úgyhogy nagyon nem is csoda.)

Fotók: Nina Zilli / Facebook és Pepe Fotografia

A bejegyzés trackback címe:

https://theitalianjob.blog.hu/api/trackback/id/tr124912560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása