0 km

2014.05.02. 13:05

Igen, tudom, hogy nem volt bejegyzés ősidők óta, de zajlik az élet. Télen síszezon van utána meg szinte egyből lehet menni a tengerre napozni. Mindezt tetéztem egy költözéssel, és akkor még a kutyás dolgokat nem is említem. Ha meg történik valami, és nem írom meg egyből, akkor már nem jön később az ihlet, így nem is lesz belőle poszt. Ez van.

Van viszont valami más is, amit talán érdemes megírni, hiszen nagyon jellemző az olaszokra. Tulajdonképpen egy nagyon kicsi boltról lesz szó, ami nem is bolt. Meg ennek kapcsán a helyi kajavásárlási szokásokról.

Ez a "bolt" Cavourban található, az egyik főutcán (főutcából kettő van összesen). A felirat szerint tejbolt. Nagyszerű. Lépjünk beljebb!

0km_1.jpg

Az eladó valahol máshol lehet, mert itt még csak helyet sem alakítottak ki neki. Sebaj, van más: három automata található a kis helyiségben. Egyikben steril műanyag flakont lehet venni (jobbra, csak a teteje látszik), a másikból pasztőrözetlen tejet lehet kinyerni a bedobott összeg ellenében (balra, ezüst), illetve van egy középső automata a sajtok, joghurtok, vajak, stb. vásárásához.

0km_2.jpg

Én tejet nem itt szoktam venni, mert macerásnak tartom a pasztőrözetlen cuccal szenvedni csak azért, hogy rakjak egy kicsit a reggeli kévába. Egyébként nem iszom tejet, szóvan nem éri meg. Amit viszont rendszeresen használok, az a középső gép. Innen is leginkább sajtokat szoktam venni, meg néha joghurtot. Eddig nem túl különleges ez, bár Magyarországon még nem láttam ilyen automatás tejboltot, de ez nem jelenti azt, hogy nincs. (van?). A nyitvatartása 24 órás, ami további előny.

És hogy mitől 0 km, az le van írva egy A/4-es lapra a bejáratnál, de ha nem tud valaki olaszul, akkor is egyértelmű a csomagolásokból. Arról van szó, hogy környékbeli termelők termékei kerülnek be az automatákba, ezért a szállítási távolság minimális (ha nem is pont 0 km), meg nagyjából lehet tudni, kitől mit vesz az ember. A környékbelit itt elég szigorúan értelmezik, mert tényleg csak Cavour és kb. 10 km-es vonzáskörzete az, ahol ezek a termelők vannak. Feltöltés naponta van, én lejárt, vagy lejárat közeli cuccot itt még nem vettem.

A legjobb az egészben az, hogy mindez az árakon is meglátszik. Nem hogy drágább, mint egy szupermarket, hanem tényleg kevesebbe kerülnek kicsit a tejtermékek ebben a boltban. Menő!

A fentieknek megfelelően elég nagy forgalmat is bonyolítanak az automaták. Az olaszok sem hülyék: ha olcsóbb valami, és még helyi is, akkor miért ne vegyék meg itt? Sokszor látok ki-be jönni embereket. Ha kicsit általánosítunk, el lehet modnani, hogy az olaszok, mivel nagyon szeretnek enni elég magasra tolták a minőségi mércét. Ennek megfelelően nehéz rossz éttermet kifogni. Legfeljebb az ár-érték arány nem stimmel, de olyan, hogy rosszat eszel, elég kis eséllyel fodul elő (most ne beszéljünk a turista éttermekről, ahol ki tudja kik és miből főznek, de oda olaszok nem mennek). Piemontban szinte mindenhol fontosnak tartják megmelíteni, hogy miből vannak az ételek. Itt nem az a kérdés, hogy milyen más húsokból van a marhahús összeszőve, hanem hogy a  megfelelő piemonti fajtából készült-e pl. a hamburger. Az éttermek sokszor büszkék arra, hogy honnan szerzik be az alapanyagokat, és ezeket valamilyen transzparens helyen fel is tűntetik. Hasonlóan egyébként a hentesekhez, akik ha nem saját állatokat vágnak, rendszerint képekkel illusztrálva mutatják be a tenyésztőt és állatait, ahonnan vásárolnak. Amolyan gasztronómiai Üvegzseb program ez, amit érdemes lenne ellesni az olaszoktól.

Példának álljon itt a hentes weboldala, ahová én is járok. Itt részletes leírás van arról, hogy milyen fajtákból, honnan vesznek húst. A tenyésztők a leírás szerint 5 km-es körzetben vannak, egyikük a tulajdonos apja. Sintén részletes leríás van mindinféle húsokról, amit árulnak, illetve a szalámikról. kolbászokról is. A link most mégis a fotókra vezet.

Nyilván lehetne még erről órákig értekezni, de most csak a bolt bemutatása volt a cél egy rövidke bejegyzés erejéig. Jó hétvégét!

A bejegyzés trackback címe:

https://theitalianjob.blog.hu/api/trackback/id/tr745957146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása