A kedves olvasók üdvözlését követően, ami éppen most történt meg beszámoló lesz olvasható a fenti eseményről.

A Torino Photo Marathon az Italia Photo Marathon része, és több nagyvárosban kerül megrendezésre minden évben. Idén Genova (március 22), Bologna (április 19), Róma (május 17), Milánó (június 17) után Torinóban (szeptember 27) került megrendezésre. Ez egy fotós verseny, csak kicsit másképp, mint a megszokott képbeküldős, határidős páyázatok. Idén, Torinóban közel 1400 résztvevővel.

Én mindenképpen szerettem volna idén részt venni, mert régen csináltam ilyen tematikus dolgokat annak ellenére, hogy szeretem csinálni. Tulajdonképpen régen fényképeztem valamit, ami nem utazás / táj. Szóval kifejezetten kapóra jött a TFM.

A szabályok egyszerűek:

  • Előregisztrálás a weboldalon
  • Az adott nap reggel meg kell jelenni a regisztrációnál, ahol az ember kap egy kis kártyát. Erre pecsételnek később. Osztanak pólót is, ezt illik hordani a nap során, de nem kötelező. Itt idén Canon cuccokat is el lehetett vinni tesztre 3 órára, előregisztrációt követően.
  • Délelőtt 10-kor, délután 1-kor és 4-kor kell visszamenni a regisztrációhoz. Minden ilyen alkalommal pecsételnek a kártyára, és kihirdetnek 3 témát. Így összesen 9 témában kell fotózni a nap során.
  • A fotóknak Torinó területén kell készülniük az adott napon.
  • Témánként egy képek kell feltölteni másnap éjfélig a weboldalra, ahova már korábban regisztráltunk.

Három kategória van: digitális gépes, filmes gépes és instagram. Más megkötés gyakorlatilag nincs, inkább csak egy etikai útmutató, hogy hogyan-mit ne fotózzunk.

Az idei témák az alábbiak voltak a kihírdetés sorrendjéban (nem mindet lehet jól lefordítani olaszról, illetve idén piemontiról). A témákra kattintva a verseny kapcsolódó albumába lehet jutni.

  1. Mozgásban
  2. "Felfegyverzett beton"
  3. Városi lét
  4. "Zenét tartalmaz"
  5. Nősnek lenni (ez valami piemonti szóvicc is volt, amit nem fogtam igazán)
  6. Nyomás alatt
  7. Odanézz!
  8. Végtelen
  9. Nagyvárosi reflexiók

 

Ennyit az elméletről. És hogy milyen ebben résztvenni?

Először is fárasztó. Az volt a koncepcióm, hogy keveset mozgok, mert nem ismerem jól a helyszíneket, így értelmetlen össze-vissza mászkálni a városban. Így is jó sokat gyalogoltam, és egész sokat autóztam is. Szerencsére nem sok cuccot cipeltem, eleve nincs sok, és nem láttam értelmét mindent magammal hurcolászni egész nap. De a fizikai fáradságon kívül szellemileg is le lehet fáradni, mire az ember kitalálja, hogy melyik témát hogy közelítse meg. Ilyenkor a témánkénti kb 1 óra nem is olyan sok. A gyülekezőkkor is sok idő elmegy, és persze enni-inni is kell a nap folyamán. Viszont aki nem ér rá egész nap, az is részt tud venni, legfeljebb a témák jó részét este csinálja meg.

Másodszor pedig nagyon élvezetes, hiszen ilyesmit a fotósulik házi feladatnak szoktak adni, amikor 1-2 témára van egy hét, itt meg mindent azonnal kell. Ráadásul 1-2 témán jól el kell gondolkodni, és egy-egy jól sikerült, nem sablonos kép lehetősége nagyon motiváló. Sokszor a könnyűnek tűnő témák adják fel legjobban a leckét. Szerencsére senki nem veszi túl komolyan ezt a versenyt, ezért a városban kolbászolók elég jó hangulatot teremtenek. A kötelező gyülekezől alkalmával is megy a komolytalankodás, ahogy kell. Érdekes látni, ki mit csinál, milyen koncepciót választ mondjuk akár a helyváltoztatásra, akár az egyéni, vagy csoportos feladatmegoldásra. Nem beszélve arról, hogy milyen jó dolgokat lehet felfedezni a városban, miközben a témáknak megfelelő jeleneteket keres az ember.

Összességében nagyon jó gyakorlásnak tartom, egész napos elfoglaltság sok mozgással, és agyilag is jól le lehet fáradni tőle, hogy aztán még este is azon pörögjünk, hogy mit csináltunk volna másképp. Sajnos nem vagyok elégedett az eredménnyel, jövőre sokkal jobban be kell osztanom az időt, és addig is sokat gyakorolni, hogy ne menjen el agyalásra túl sok energia, és jöjjenek az ötletek, amikor kell.

Nézzétek az albumokat, nyertest még nem hirdettek, de ha lesz, majd update-elek.

2013-as nyertesek

2014-es nyertesek

2015-ös képek

Én meg ezeket műveltem

A bejegyzés trackback címe:

https://theitalianjob.blog.hu/api/trackback/id/tr927880698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása